VAN WAAR KOMEN de DRUIVEN binnen het DRUIVENSEIZOEN?

DE LEKKERSTE WITTE TAFELDRUIVEN KOMEN VOLGENS ONS UIT HET ZUIDEN VAN ITALIE nml DE STREEK ROND BARI.

HET KLIMAAT IS HIER PERFEKT VOOR DE DRUIVEN TEELT.

DE MENSEN BEZITTEN HIER ECHTE STIELKENNIS ivm DE DRUIVEN.

DE MENSEN HOUDEN HIER VAN HUN PRODUCT.

ER IS HIER DE GESCHIKTE GROND OM DRUIVEN TE TELEN.

ZE HEBBEN HIER PRACHTIGE NATUURLIJKE GERIJPTE LEKKERE DRUIVEN.

 

Kwaliteitsdruiven zijn druiven met een fijn waslaagje op de schil en de steeltjes moeten vers groen zijn.

Verpakken van de Victoria druiven bij Vandelia s'morgens vroeg op het veld in augustus.

Orchidea is ook een van de betere merken in druiven.
Invoerder is Van Lier in Brussel.

DRUIVEN

Regelmatig gaan we naar de nieuwe oogsten kijken zoals hier bij Orchidea in Rutigliano . Op die manier kunnen we jullie de juiste adviezen geven.

WEET U DAT DE DRUIVEN ZO BELANGRIJK ZIJN IN SEPTEMBER EN OKTOBER?

Veel ruimte en aandacht voor pitloze druiven bij Jumbo Breda.wk05/15

TIPS VOOR DE WINKELIER/ MARKTKRAMER

L 29.01 wil zeggen dat deze kist in week 29 op maandag dus dag 1 vertrokken is in Italiê.

Een aantal goede merken zetten op het etiket een versheidscode. 

DEZE WORDT MEESTEL DE FIFO of LOTCODE GENOEMD. DEZE CODE GEEFT MEESTAL DE WEEK EN DE DAG vd WEEK WEER WAAROP DE PRODUCTEN IN ITALIE VERTROKKEN ZIJN.

FIFO 31.06 WIL ZEGGEN DAT DE DRUIVEN IN WEEK 36 DUS VAN 29 JULI TOT 4 AUGUSTUS OP DAG 6 DUS DE ZATERDAG VERTROKKEN ZIJN IN ITALIE. DEZE DRUIVEN KOMEN DUS AAN IN BRUSSEL OP HET IMPORTCENTRUM OP MAANDAG MORGEN 5 AUGUSTUS.

DEZE CODE GEEFT U ALS WINKELIER DE HULP OM OOK IN UW FILIAAL DE VERSHEID GOED TE KUNNEN OPVOLGEN.

ALS DE DRUIVEN VERTEKKEN OP DAG 1 KOMEN ZE AAN IN BRUSSEL OP DAG 3.

INDIEN NOG MEER INFO GEWENST GEEF ONS EEN SEINTJE. VRAAG BIJ UW LEVERANCIER DAT ZE DEZE CODE STEEDS VERMELDEN , HET ZAL UW WERK EN DE VERSHEID EN DE VERKOOP TEN GOEDE KOMEN. 

Belgische druiven is een artikel voor de echte specialisten onder de betere fruitverkopers.

Mooie presentatie van kwaliteitsdruiven op de markt in Halle bij de fruitmand.

HHEFT U AAN UW LEVERANCIERV OOK AL GEVRAAGD OM EEN VERSHEIDSCODE OP DE KIST TE ZETTEN?

Zeer ruime presentatie van pitloze druiven bij Albert Hein.
Dit heef te maken met het feit dat AH geen druiven met pit verkoopt.

De TOPPER onze de Belgische druiven is natuurlijk de variëteit LEOPOLD. Deze mooie en lekkere druif vinden we nergens anders in de wereld.

Nieuwe verpakking voor Italiaanse druiven. Grote puntzak voor een grote druiventros. Dit artikel is wel een kwaliteitsartikel.Voor het eerst opgemerkt in België in 2014 bij invoerder Amoroso te Brussel.

WAT MAAKT HET VERSCHIL IN KWALITEIT?

- DE SAMENSTELLING VD GROND.

- DE LIGGING VAN DE VELDEN.

- DE SOORT DRUIVEN.

- DE VERZORGING DOOR DE PRODUCENT.

- DE AANDACHT OM MILIEUBEWUST TE TELEN.

- HET PLUKKEN IN MEERDERE KEREN.

- SNELLE AFKOELING NA DE PLUK. 

Oktober is ook wel de maand waarin onze Belgische druiven echt natuurlijk rijp en lekker zijn.

Italiaanse druiven het seizoensartikel van september tot november.

Voor het verpakken van een vrachtwagen zijn er s'morgens een 35 tal personen nodig en dit voor 18ton netto. Druiven verpakken is arbeidsintensief.

Ook de verpakking in de kist is heel belangrijk.
Orchidea een van de betere merken in Italiaanse druiven.
Invoerder: Van Lier Brussel.

Aankooptips.

- Zorg dat de druiven vers zijn( geen verdroogde steeltjes hebben)

- Zorg dat u een merk koopt met mooie trossen 8 a 10 trossen per kist van ong 6 kg.

- Zorg dat u druiven koopt die rijp zijn( dwz gele Italia druiven en geen groene)

- Zorg dat u druiven koopt waarvan de tros volledig rijp is , dwz dat ook de onderste druiven rijp en lekker zijn.

- Koop zoveel mogelijk een kwaliteitsmerk dat ook een versheidscode op het etiket zet FIFO code.

Verpakking pitloze druiven bij Orchidea.

In verband met de evolutie van de pitloze druiven gingen we praten met de verantwoordelijke voor de plantages bij de firma Di Donna nml mevr Angela Iorio . In San Vito dei Nei heeft dit familie bedrijf 90ha pitloze druiven. Prachtig om zien.

In tegenstelling met de druiven met pit worden de pitloze niet verpakt op het veld maar in het pakstation. 95% van de pitloze druiven wordt nog verkocht in raviers van 500gr.Foto Di Donna.

We zien in Italië een sterke groei in de pitloze druiven.
Meer en meer zien we variëteiten die ook per tros kunnen verkocht worden. Maw de druiven blijven vast aan de steeltjes zitten.

Bij Di Donna vonden we mooie en zeer nette plantages. De aandacht die hier wordt gegeven aan de kwaliteit van hun pitloze druiven is toch wel bijzonder.

Het vullen van de kisten gebeurd heel zorgvuldig en s'morgens vroeg, vooraleer de druiven beginnen zwellen.

De kaart vh zuiden van Italië met de stad Bari als centrum van de Italiaanse druiven.












Reeds mooie en lekkere Italiaanse druiven van de variëteit VICTORIA bij Invoerder Superfruit in Brussel.

Blauwe Italiaanse druif Palieri .
Deze druif heeft het nadeel dat ze in de meeste jaren geen mooie trossen maakt.

Kwaliteitsmerken bevatten min 6 tot max 10 trossen druiven per kist.

Knappe presentatie van druiven op de markt van Charleroi.
De manier van presenteren in belangrijk bij de verkoop van druiven.

Dit etiket van de blauwe druif Palieti bevat een versheidscode, dit is een belangrijk hulpmiddel voor de winkelier/ marktkramer.
38/2 wil zeggen verpakt op dag 2 van week 38.

Kwaliteitsdruiven telen en verkopen vraagt veel aandacht vd producent, verpakster en verkoper.

Palliëri ( blauwe druif met pit) gezien bij invoerder Superfruit te Brussel in wk32.ien

Het merk FRAVA bij invoerder Univeg te Brussel in wk32.
De variëteit is Victoria ( druif met pit).

De variëteit Victoria gezien op het importcentrum te Brussel in wk32.

ZE ZIJN ER VANAF Augustus die LEKKERE GOUDGELE ITALIA DRUIVEN MET de FIJNE MUSCHAAT SMAAK.

MET WAT ALS WINKELIER/ MARKTKRAMER REKENING HOUDEN BIJ DE AANKOOP VAN DRUIVEN?

HEEFT U GEVONDEN WELKE KWALITEITSVERSCHILLEN er nog KUNNEN ZIJN TUSSEN DE MERKEN?

- DE GROOTTE vd TROSSEN BEPAALD OOK DE PRIJS.

- HET AANTAL TROSSEN PER KIST.

- DE WIJZE VAN VERPAKKEN ( de zorg bij het verpakken).

- HET OPKUISEN VAN DE TROSSEN.

- DE RIJPHEID VAN DE DRUIVEN.

- HET HELDERE UITZICHT VAN DE DRUIVEN.

- ECHT VERSE DRIUIVEN HEBBEN ZO EEN FIJN WAS LAAGJE OP DE SCHIL.( ook soms de dauw genoemd)

Zorgvuldig uitkiezen van de trossen.

Het verpakken s'morgens vroeg van kwaliteitsdruiven.

Zorgvuldig verpakken.

Prachtige tros Italia druiven. Druiven rijpen van boven naar onder.





















Druiven worden het ganse jaar door verkocht in de winkel en op de markt.
Als seizoensproduct zijn ze evenwel het lekkerste in de herfst.
De meeste tafeldruiven komen uit het zuiden van Italië. Dit begint met de variëteit Victoria die reeds rijp is vanaf juli/ augustus.
Weet dat deze eerste soort een korte bewaring heeft en de druiven snel van de tros los komen.
De lekkerste witte druiven ( varieteit ITALIA ) zijn rijp vanaf september . Dit is heel normaal want druiven zijn een herfst product .Deze lekkere druiven blijven in de markt zelfs tot december. Start dus niet te vroeg met dit belangrijk seizoens artikel, want ze zijn op hun best vanaf september en tot november.

De betere merken in druiven zullen steeds zorgen dat er tussen de 8 en 10 trossen in een kist zitten. De druiven worden met veel zorg s'morgens vroeg manueel verpakt op het veld zelf. Om een vrachtwagen van ong. 20 ton klaar te maken zijn er zeker een 50- tal personen nodig.' Op dag 1 verpakt' wil zeggen dat ze op dag 3 in Brussel toekomen op het invoerderscentrum.

De betere merken zullen ook zorgen dat er op het etiket steeds een verpakkingsdatum staat. Alzo kunt u als winkelier de versheid goed opvolgen.

Mooie blauwe druiven bij invoerder Univeg.

Mooie druiven bij invoerder Amoroso.

Mooie blauwe druiven bij invoerder Superfruit.

  • Rustig kwalitatief verpakken.

  • Het goed uitkiezen van de trossen.

  • Snelle afkoeling voor verzending.

  • Mooi gevormde trossen.

  • STIELKENNIS van de verpaksters.

  • Overdekte velden.

  • Het verpakken gebeurd manueel en met veel zorg.

  • een tros rijpt van boven naar onder toe. Mooie gezonde en rijpe Italia druiven.

  • Blauwe seedless druiven. Blauwe seedless druiven.

  • Uitzoeken van de mooie trossen.

  • Snel vervoer naar de gekoelde opslagplaats in het veld .

  • Losse Italia van het merk Imperatore, klaar voor vervoer naar België.

Alberobello met zijn Truli huisjes.

Polignano a Mare juist onder Bari.

Dit dorp is niet alleen gekend voor de druiven maar vooral voor zijn lekkere vroege aardappelen uit de goede rode grond.

De gezamelijke trouwdag in Trani, echt mooi om te zien.

Trani ligt juist boven Bari en deze streek heeft echt lekkere druiven omdat er veel kalk in de grond zit.

In de streek rond Monopoli groeien vd oudste olijfbomen

In deze streek staan er olijfbomen die meer dan 1000 jaar oud zijn.

  • Mooie tros gezonde Italia druif.

  • Het verpakken is meestal het werk van dames gezien de vele zorg dat dit vraagt.

  • De Italiaanse druivenstreek is ook de streek van de typische Trulli huizen. Hier in het dorp Alberobello.

  • Mooie fruittekeningen in Italiaanse kleuterschool.

  • Op bezoek tijdens de pluk in september.

  • Mooie rijpe Itlia druiven.

  • Deze streek,is ook gekend voor zijn lekkere olijfolie die tot de beste van Italië behoort.

  • Prachtige eeuwenoude olijfbossen nabij Fasano. Tussen de bomen worden groenten geteeld.

  • Uitzoeken van de mooie trossen.

Wat met de inlandse druiven?

Onze inlandse druiven die tot de beste van de wereld behoren zijn echt beperkt geworden in volume.

Er blijven nog enkele specialisten over in de streek rond Hoeilaart te zuiden van Brussel.

Hier worden de druiven geteeld in serres. De bekendste varieteit is zeker de Leopold , die dikke lekkere blauwe druif.

Als het seizoen er is komen we er zeker nog op terug. 

Ook in de witte variëteit hebben we een prachtige druif in België.
Gezien bij fruithandel Bompi in Geraardsbergen.

De Leopold is echt een druif van bij ons voor de echte liefhebbers van lekkere druiven.

SUPPER VERSE DRUIVEN HEBBEN een FIJN WASLAAGJE.